Благочинний Ірпінського благочиння взяв участь у відкритті фотовиставки "Наш Афон" (Ірпінь, Ірпінське)

05 березня 2016 року в приміщенні Ірпінського історико-краєзнавчого музею відкрилася фотовиставка "Наш Афон", присвячена історії становлення та розвитку афонських храмів, а також моментам з життя насельників цього острова. Експозиція містить знимки відомого грецького фотохудожника Костаса Асіміса, а також чорно-білі фото середини ХІХ - початку ХХ століття з фонду Свято-Пантелеїмонівського монастиря.

У відкритті виставки, разом з керівником Духовно-просвітницького центру Кафедрального собору УПЦ Ксенією Зозулею та директором музею Анатолієм Зборовським, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія та Високопреосвященнішого архієпископа Макарівського Іларія взяв участь і благочинний Ірпінського благочиння протоієрей Олександр Федоричко.

Отець Олександр побував на Афоні у 2014 році, своїми очами бачив і спостерігав життя монахів Святої гори. Відповідаючи на питання представника "Союзу православних журналістів", він розповів про свою подорож до монашеської республіки.

"Враження від Афону словами важко передати. Невичерпна криниця духовності й молитви. Там моляться за весь світ. Але особливо що вражає на Афоні - як він духмяніє. Там немає заводів, промисловості, але я вам скажу, що в світі чимало таких місць, але таких пахощів немає. Це, напевне, пахучість молитви та духовного життя тих святих, які прославилися перед Богом своїми молитвами та добрими справами. В одному з монастирів я спілкувався з монахом Тихоном, так він казав, що Афон по-особливому духмяніє на Великдень, на Великодні свята. А ще він казав, що на Афоні дуже люблять Блаженнішого нашої Церкви [Митрополита] Онуфрія. За доброту, щирість і самовіддане служіння Спасителю. Запам'яталося взагалі дуже багато. В монастирі, в якому ми зупинялися, перебувають 7 чудотворних ікон. Це просто вражає. Дохіар, в якому знаходиться ікона "Скоропослушниці". Іверський монастир, біля якого бачив джерело Богородиці. Знаходиться на 10-15 метрів нижче за рівень моря, але там, уявіть собі, прісна вода. Лавра Святого Афанасія, де стоїть кипарис, якому вже 1000 років.

Один з монастирів знаходиться дуже високо на горі. І знизу, приблизно метрів 300, на лебідках, на тросах, підіймають до монастиря продукти, які монахи вирощують на своїх городах у низинах. Провідник, який нас супроводжував, казав, що японці, побачивши цей монастир, були у захваті. Тобто, як у ті часи можна було будувати, [адже] в ті давні часи храм обходився без баштового крану та сучасних технологій. Фрески, розписи всіх цих монастирів, візантійська архітектура - все це вражає до глибини душі.

А цю фотовиставку в нашому сучасному світі людям дуже корисно буде побачити. Навіть для себе я відкрив тут дуже багато цікавого. Наприклад, я побачив, як виглядає Афон взимку. Це дуже рідкісне явище для такої теплої країни як Греція. Я вже не кажу про унікальні знімки з архівів Афона. І головна заслуга Святої гори в тому, що вона зберегла чистоту Православ'я".

Експозиція перебуватиме в музеї по 26 березня 2016 року.

За матеріалами сайту "Союз православних журналістів". Тут Ви також можете докладніше прочитати про подію та переглянути більше фотографій.