Представник вікаріатства взяв участь у міжнародній конференції (Литва, м. Вільнюс)

Протягом 13-15 квітня 2018 року в столиці Литви м. Вільнюсі відбувалася міжнародна науково-практична конференція "Християнство в сучасній культурі: форми плідного досвіду".

Подію було організовано італо-українською асоціацією "Евлогія", науковими установами Литви, Італії, Білорусі.

Науковий захід відбувся за участі дослідників та фахівців з країн-організаторів, а також з України, Франції, Росії, Грузії, Бельгії та інших країн.

Участь у академічній зустрічі, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, узяв благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров).

Спілкуючись з учасниками та звертаючись до фахівців різних галузей культурології, філософії, історії та мистецтвознавства, отець Філарет розповів про нові культурологічні молодіжні проекти, в яких беруть участь священнослужителі Української Православної Церкви.

Також отець архімандрит поділився досвідом співпраці між православними парафіями та культурно-соціальними осередками України. Зокрема, мова йшла про роботу православного кіноклубу, що діє в Макарівському вікаріатстві Київської єпархії. Співрозмовники окремо підкреслили внесок у розвиток кіномайданчика нещодавно спочилого архієпископа Макарівського Іларія (Шишковського), який був учасником кіноклубу та його Почесним головою, а також відомого режисера Олександра Столярова (1959-2017), який очолював проект з самого його утворення.

Про досвід подібної роботи, як священнослужителів, так і православних осередків в діаспорі, розповідав архімандрит Амвросій (Макар). Він детально зупинився на діяльності робочих парафіяльних груп, які діють в Італії.

Також про взаємостосунки та спільні проекти між науковими бібліотеками різних країн, які започатковані через священнослужителів Української Православної Церкви та вірян України, отець Філарет і отець Амвросій говорили з директором Амвросіанської бібліотеки м. Мілан доном Франческо Браскі.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо перспективи співпраці в науково-культурній галузі. Зокрема йшлося про залучення до діалогу Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Т. Шевченка, наукової біблотеки м. Флоренція тощо.