Представники вікаріатства взяли участь у презентації книги "Афон - найвища точка Землі" (Київ, Лавра)

18 квітня 2018 року, в актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, відбулася презентація українського перекладу книги "Афон - найвища точка Землі" священнослужителя Еладської Православної Церкви, митрополита Месогейського та Лавреотікійського Миколая (Хатзініколау).

Книга владики Миколая - це дуже особиста розповідь про духовну подорож на Афон. Вдумливо, уважно і якомога відвертіше автор фіксує всі свої враження й відкриття — від найтонших запахів та різних видів тиші до зустрічей зі святогірцями, які перевертають уявлення про земну логіку. Місце, де можна зустріти ангела на стежці й не здивуватися — такою постає Свята Гора у цьому сердечному свідченні.

Захід очолив вікарій Київської Митрополії єпископ Бородянський Варсонофій.

У зустрічі взяли участь автор книги, священнослужителі Київської єпархії, представники братії Києво-Печерської Лаври, парафіяни православних храмів і обителей Київщини. Зокрема від Макарівського вікаріатства були присутні благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров) та віряни Макарівщини. Серед гостей, що прибули на зустріч, слід відзначити й настоятеля парафії на честь святителя Амвросія Медіоланського м. Мілан (Італія) архімандрита Амвросія (Макара).

Модератором заходу виступив директор науково-видавничого об'єднання "Дух і літера", викладач Києво-Могилянської Академії Костянтин Сігов.

Автор розоповів про історію роботи над книгою та про живі приклади спілкування з подвижниками Еладської Церкви, які нині прославлені в лику святих.

На завершення зустрічі владика Миколай подякував Блаженнішому Митрополиту Онуфрію за запрошення прибути в Україну, провести презентацію своєї книги та за гостинність, з якою його зустрічали. Також архієрей відповів на запитання учасників заходу.

Архімандрит Філарет подякував владиці за його роботу та поділився духовними спогадами щодо перебування на Святій Горі Афон.

Представник міланської православної громади, отець Амвросій, розповів про те, як українська діаспора в Італії організує паломництво до Афону та інших святих місць.

На сайті Української Православної Церкви можна переглянути відеозапис зустрічі.

Довідка.

Митрополит Месогейський і Лавреотікійський Миколай (в миру Ніколаос Хатзініколау) народився 13 квітня 1954 року в Салоніках.

Закінчив фізичний факультет Салонікійського університету ім. Аристотеля. Після строкової військової служби продовжив навчання в Гарвардському університеті на факультеті астрофізики та у Массачусетському технологічному інституті (MIT) на факультеті інженерії (США), де здобув ступінь магістра (Master) і доктора (Ph.D-DSC).

Має ступінь доктора наук медицини, математичних наук, астрофізики.

Працював науковим співробітником у лабораторії Ангіології New England Deaconess Hospital (США), де захистив магістерську дисертацію з ангіології. Науковий співробітник Національного космічного агентства США (NASA) і компанії Arthur D. Little. Викладав в університетах Гарварда, Массачусетса, на медичних факультетах Критського університету (о. Крит) та Афінського університету.

Богословську освіту здобув у Бостонському університеті Святого Хреста (США). Доктор богослов’я богословського факультету Салонікійського університету ім. Аристотеля.

18 травня 1989 року в монастирі Конітсіс прийняв чернечий постриг з ім’ям Миколай, того ж дня був рукопокладений у диякона. 10 вересня 1989 р. відбулася хіротонія в ієромонаха. Став насельником монастиря Симонопетра, що на Святій Горі Афон. З 1990 по 2004 рр. ніс послух настоятеля Симонопетрійського подвор’я на честь Вознесіння Господнього, район Віронас, що в Афінах.

26 квітня 2004 року Священним Синодом Елладської Православної Церкви був обраний митрополитом Месогейським і Лавреотікійським. 30 квітня у Кафедральному соборі Афін Архієпископ Христодул (Параскеваідіс) звершив його хіротонію на єпископа. 26 червня 2004 року в Кафедральному соборі на честь Успіння Пресвятої Богородиці відбувся чин інтронізації на митрополичу кафедру.