В Осиковому відбулася архієрейська літургія

21 квітня 2021 року, в середу шостої седмиці Святої Чотиридесятниці, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, вікарій Київської Митрополії, Керуючий Макарівським вікаріатством єпископ Бишівський Кирил звершив літургію Передосвячених Дарів у верхньому храмі на честь ікони Божої Матері "Всецариця" с. Осикове.

Його Преосвященству співслужили благочинний Бишівського благочиння та настоятель храму архімандрит Філарет (Єгоров), духівник благочиння архімандрит Іоаким (Тищук), клірики Макарівського вікаріатства та гості в священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконував хор храму мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, який знаходиться при Дитячій Академії Розвитку м. Київ, під керівництвом регента Ольги Амєліної.

Служба звершувалася двома богослужбовими мовами - церковнослов'янською та церковномолдавською, адже в селі Осикове проживає кілька родин Молдавської православної діаспори.

Після сугубої єктенії єпископ Кирил підніс молитву, в якій ми просимо Господа позбавити нас згубної пандемії, врятувати людей від смертоносної хвороби.

По завершенні богослужіння архієрей виголосив проповідь, у якій звернув увагу присутніх на те, що, завершуючи Святу Чотиридесятницю, ми готуємося до входження в Страсний тиждень і цими днями згадуємо смерть і воскресіння праведного Лазаря Чотириденного.

Також Преосвященніший владика пояснив значення паремій, які читалися за богослужінням.

З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія єпископ Кирил вручив орден Святителя Петра Могили архімандриту Іоакиму (Тищуку), трудами якого було повністю відновлено храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці с. Чорногородка, настоятелем якого він є.

Архімандрит Філарет від імені всього духовенства, православної громади села та присутніх подякував Керуючому вікаріатством за звершену Божественну літургію, преподане благословення Предстоятеля Української Православної Церкви та зазначив, що подібні спільні, соборні молитви є дуже важливими, адже через них і у Божественній літургії Спаситель воскрішає наші душі, як воскресив праведного Лазаря.

Також від православної духовної громади с. Осикове владиці Кирилу було вручено в дар картину, написану місцевими художниками-іконописцями, представниками молдавської діаспори, подружжям Діаном і Веронікою Єсиненку. До речі, саме вони розписували верхній храм, в якому і відбувалося богослужіння, а також нижній храм, присвячений святим мученикам Проклу та Іларію.


Олтарний розпис на стіні верхнього храму с. Осикове



Храмова ікона Пресвятої Богородиці "Всецариця"


Єпископ Бишівський Кирил (ліворуч) і благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров)


Владика Кирил вручає нагороду духівнику Бишівського благочиння архімандриту Іоакиму (Тищуку)