Архієрейська служба в с. Рожів (Бишівське благочиння)

14 вересня 2017 року, в день вшанування Августовського образу Пресвятої Богородиці та початок нового індикту, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, вікарій Київської Митрополії архієпископ Макарівський Іларій, Керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі Успіння Божої Матері с. Рожів Макарівського району.

Саме тут зберігається місцево пошанований образ Августовської Пресвятої Богородиці.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), настоятель храму протоієрей Віктор Мозговий, клірики Макарівського вікаріатства.

За богослужінням молилися голова Рожівської сільської ради Микола Чапік і інші представники органів місцевого самоврядування.

Після сугубої єктенії священнослужителі вознесли молитву за мир в Україні.

На завершення Божественної літургії відбувся чин славлення перед шанованим образом Августовської Божої Матері з піднесенням молитви до нашої Небесної Заступниці, а також молитви на початок Нового церковного року.

Архієрей подякував благочинному та настоятелю за запрошення прибути в храм і звершити богослужіння, побажав усім допомоги Пресвятої Богородиці та привітав усіх з церковним новоліттям.

Також владика Іларій передав благословення та поздоровлення від Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Архімандрит Філарет і протоієрей Віктор від імені всього духовенства подякували Керуючому вікаріатством за звершену літургію та передане благословення Його Блаженства.

У благословення від архієрея всі віряни отримали ікони Пресвятої Богородиці "Всецариця".

***

"Індикт" наразі має значення року, тобто "новий індикт" є синонімом "нового року", "новоліття". Такого значення він набув після того, як у 537 році імператор Римської імперії Юстиніан І наказав рахувати роки одностайно всією імперією та встановив початком нового року 1 вересня. До цього різні міста мали кожен свою нумерацію років.

Кондак свята:

В Вы́шних живы́й, Христе́ Царю́, всех ви́димых и неви́димых Тво́рче и Зижди́телю, И́же дни и но́щи, времена́ и ле́та сотвори́вый, благослови́ ны́не вене́ц ле́та, соблю́ди и сохрани́ в ми́ре гра́д и лю́ди Твоя́, Многомилости́ве.


***

 


Місцево пошанований образ ікони Божої Матері "Августовська" в с. Рожів

Августовський образ Пресвятої Богородиці, який знаходиться на парафії с. Рожів, дуже давній. В період радянської влади, коли скрізь знущалися над святинями, цю ікону рубали гвинтівкою. На лику Пречистої – подряпини від штика. Але благочестивим мешканцям вдалося сховати образ, і багато років він зберігався на горищі однієї жительки Рожева. Коли в селі відкрили храм, вона віддала ікону до церкви, де тепер кожен може вклонитися та помолитися перед цією святинею.

Фотографії події Ви можете переглянути нижче або за посиланням.