У Фасовій в день свята святителя Миколая Чудотворця відбулася урочиста соборна архієрейська літургія (Макарівське)

22 травня 2021 року, в день свята на честь Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Мир Лікійських у Барі, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, вікарії Київської Митрополії звершили Божественну літургію в Свято-Услишательському соборі монастиря на честь ікони Божої Матері "Услишательниця" с. Фасова.

Літургію служили благочинний у справах монастирів Київської єпархії архієпископ Фастівський Даміан, Ректор Київських Духовних Шкіл, Керуючий Південно-Східним Київським вікаріатством єпископ Білогородський Сильвестр, фундатор Свято-Услишательського монастиря, Керуючий Макарівським вікаріатством єпископ Бишівський Кирил.

Преосвященним владикам співслужили Намісник обителі на честь Покладання Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні с. Томашівка архімандрит Вассіан (Кучерук), Ризничий Києво-Печерської Лаври архімандрит Агафон (Опанасєнко), благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), благочинний Макарівського благочиння протоієрей Іоанн Немеш, представники братії Києво-Печерської Лаври та Свято-Введенського монастиря м. Києва, гості обителі в священному сані.

За богослужінням також молилася Старша сестра обителі монахиня Архелая (Король).

Старовинні народні канти, присвячені святу Пасхи Христової, виконали аматорські колективи сіл Людвинівка та Калинівка, а також народний аматорський гурт с. Лишня.

Після Євангельського читання єпископ Білогородський Сильвестр виголосив проповідь, у якій розповів про історію свята перенесення мощей Миколая Чудотворця до міста Барі, а також розкрив значення святительського служіння святителя Миколая, який є одним з найбільш улюблених святих нашого віруючого народу.

Священнослужителі вознесли молитви за подолання короновірусної хвороби та з проханням про Божу поміч лікарям.

По завершенні Божественної літургії відбувся хресний хід навколо собору. Священнослужителі підійшли до того місця, де свого часу в с. Фасова був храм на честь святого Миколая, який було зруйновано в минулому 20-му столітті, та помолилися за заупокійною літією за всіх його спочилих настоятелів.

Після богослужіння архієпископ Даміан привітав єпископа Кирила, парафіян обителі та численних паломників зі святом святого Миколая Чудотворця та передав усім благословення та поздоровлення Предстоятеля Української Православної Церкви.

Від імені всього священства Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров) привітав єпископа Кирила з престольним святом одного з храмів обителі, зазначивши, що саме з цього храму - на честь святителя Миколая Мирлікійського - почалося відродження духовного життя в с. Фасова. Також благочинний Бишівського благочиння поздоровив архієрея з днем народження, яке владика Кирил відзначав 15 травня.

Священнослужителі вікаріатства побажали Керуючому й надалі вподоблятися в своєму архіпастирському служінні святому Миколаю Чудотворцю та святому Димитрію Ростовському, уродженцю Макарівської землі.

Єпископ Кирил подякував архієреям і священству, паломникам і парафіянам за спільну молитву та побажав усім Божої допомоги за молитвами Миколая Чудотворця.